Homeยป Actueel

Leer meer over het reilen en zeilen bij D.O.P West-Vlaanderen

Ontdek het laatste nieuws en gebeurtenissen bij Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen, rechtstreeks op uw scherm. Of het nu gaat om de laatste interne nieuwtjes, interessante ontwikkelingen of boeiende reportages, wij houden u op de hoogte. Scroll door en lees wat er nu speelt .
Het verhaal van Joost en zijn gezin

Het verhaal van Joost en zijn gezin

Goed dat we de tijd namen om alles goed door te praten

Joost wordt dit jaar zestig. Hij woont bij zijn moeder en stiefvader in Avelgem. “Ik heb er tientallen vrienden”, vertelt Joost enthousiast. “Ik ben lid van de wandelclub, supporter van de basketbalclub en een frequent bezoeker van het cultuurcentrum Spikkerelle. Overdag ga ik met de bus naar maatwerkbedrijf WAAK in Kuurne.” In het weekend kan hij regelmatig terecht bij zijn zussen en broer zodat zijn ouders even op adem kunnen komen.
Alles ging zijn gang, tot zijn moeder in 2020 zwaar ziek werd door een virale infectie. “Ik dacht dat ik de rest van mijn leven voor Joost zou kunnen zorgen, maar plots werd ik met mijn kwetsbaarheid geconfronteerd”, zegt zijn moeder Ghislaine. Deze gebeurtenissen zetten het gezin aan het denken. Hoe konden ze samen met Joost een toekomstplan maken?

Zij deden een beroep op DOP West-Vlaanderen om een antwoord te vinden op hun vragen. Onze procescoach Astrid ging met hen samen op pad. Het DOP-proces was een leerproces voor alle betrokkenen dat uiteindelijk resulteerde in een plan met concrete acties.
Ik ben heel blij met hoe het gelopen is. Ik heb vertrouwen in de toekomst omdat er naar mij werd geluisterd.” dixit Joost
Foto:  door © Filip Erkens

Lees het artikel in Sterk Magazine

Downloaden
DOP 3.0

DOP 3.0

Op woensdagavond 17 april organiseerden we op ons kantoor dialoogtafels over de toekomstige koers van onze organisatie ‘DOP 3.0’. We waren verheugd om zo'n 40 betrokkenen te mogen verwelkomen, die DOP goed kennen en een warm hart toedragen. De gemixte dialooggroepen bestonden uit de personeelsleden, de meeste bestuursleden, extra genodigden/experten, waaronder ook enkele ervaringsdeskundigen.

Met behulp van de World Café methode debatteerden we over verschillende stellingen m.b.t. de toekomstige profilering DOP 3.0. Deze avond markeerde het begin van een gemeenschappelijk traject dat de 5 Vlaamse DOP diensten zullen doorlopen om onze gemeenschappelijke toekomstvisie en toekomststrategie te bepalen. Het werd een boeiende en kritische discussie die ons veel waardevolle input gaf.

We willen alle aanwezigen bedanken voor hun betrokkenheid en waardevolle bijdragen!
Iedereen wil perspectief

Iedereen wil perspectief

Bij DOP-West-Vlaanderen zetten we volop in om de wachttijd voor onze cliënten te verkorten. Het doel van onze infoavonden is tweeledig: enerzijds willen we de gegevens updaten van de mensen die op onze wachtlijst staan. Anderzijds proberen we ook actief contact te houden met hen.
Na de succesvolle initiatieven in de regio’s Westkust en Westhoek, hebben we informatiemomenten en workshops georganiseerd voor cliënten in de regio’s RITS, Waregem, Kortrijk en Menen.

We begonnen met een duidelijke uitleg over onze dienst, waarna cliënten konden kiezen voor een workshop om zich voor te bereiden op hun DOP-traject, of voor een persoonlijk gesprek met een procescoach. Deze gesprekken boden cliënten de kans om vragen te stellen en eventueel zelfstandig verder te gaan zonder verdere ondersteuning van DOP.

Door het succes van dit initiatief, plannen we voor het najaar een nieuw informatiemoment en workshop in de eerstelijnsregio’s Oostende, Houtland-Polder, Midwest, Oostkust, Brugge en WE40. We hopen op deze manier nog meer mensen te bereiken en korter op de bal te spelen.

Opleidingen doelgerichte zorg VIVEL

Wist je dat onze collega’s Lot en Sofie co-trainers zijn voor de interprofessionele training 'doelgerichte zorg'? Enkele jaren geleden zette DOP West-Vlaanderen al zijn schouders onder het pilootproject dat deze training ontwikkelde. In plaats van de gebruikelijke ziekte- en probleemgerichte aanpak, draait doelgerichte zorg om wat voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood (PZON) echt van belang is. Het is een positieve benadering van welzijn en gezondheid, waarbij de focus ligt op iemands levensdoelen en het versterken van zijn of haar levenskwaliteit.

Onze collega’s Lot en Sofie gaan als opgeleide co-trainers hun steentje bijdragen aan deze trainingen. Lot start binnenkort als trainer in de ELZ-regio Bredene-Oostende. Gedurende vier dagen werken deelnemers vanuit een ‘interprofessioneel lokaal team’ aan het ontwikkelen van een gedeelde taal en visie op doelgerichte zorg. De sessies worden georganiseerd door VIVEL in samenwerking met UGent en begeleid door een hoofdtrainer en co-trainers. Een PZON-vertegenwoordiger voegt extra waarde toe door als ervaringsdeskundige de deelnemers te laten reflecteren.

Wil je meer weten of deelnemen aan zo’n training? Bezoek dan de website van VIVEL: Doelgerichte Zorg

Focusgroepen over dromen en noden van jongvolwassenen met een beperking

Om meer inzicht te krijgen in de toegang tot ondersteuning en de trajecten die jongvolwassenen met een (vermoeden van) beperking lopen, voeren de vakgroep Orthopedagogiek (UGent) en HOGENT EQUALITY op vraag van het VAPH en het Steunpunt Welzijn Volksgezondheid en Gezin (SWVG) een onderzoek uit. DOP-West-Vlaanderen werkte mee aan dit boeiend onderzoek.

Hulpverleners die ondersteuning bieden aan jongvolwassenen met een (vermoeden van) beperking (16-30 jaar) worden uitgenodigd om éénmalig deel te nemen aan een focusgroep over de ondersteuningsnoden en -trajecten van deze jongvolwassenen.

Interesse om deel te nemen als ouder of professioneel? Stuur een mailtje naar Silkel.Daelman@UGent.be.

Infofiche onderzoek VAPH focusgroepen

Downloaden

Dankjewel Mieke!

Begin mei namen we afscheid van Mieke Samyn, die na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd onze dienst verliet. Dit bijzondere moment ging niet onopgemerkt voorbij. Op ons personeelsfeest werd Mieke hartelijk uitgezwaaid, en ook tijdens onze teamtweedaagse stond haar afscheid centraal.
 Mieke was 12 jaar geleden één van de grondleggers van DOP West-Vlaanderen en van onschatbare waarde voor onze organisatie en collega's. Ze begon als procescoach en groeide uit tot inhoudelijk coach en mentor. Haar inzet heeft een blijvende impact gehad op het leven van velen die ze, samen met hun denkgroep, heeft ondersteund op weg naar een inclusief en goed leven.
 
Met deze warme woorden nam Mieke afscheid:

 

’t Was niet zomaar mijn werk
en niet zomaar mijn job.
Ik stop niet zomaar even.
Ik hou niet zomaar op.
 
Ik zal er vaak aan denken,
maar niet elke dag.
Ik zal ervan genieten
omdat het zomaar mag.
 
— Vrij naar Stijn De Paepe —


"Het ga je goed, Mieke!" ??
 
Met de collega's op teamtweedaagse

Met de collega's op teamtweedaagse

In mei gingen we met het hele team op tweedaagse naar Melle! De eerste dag doken we samen enthousiast in de inhoudelijke thema’s en maakten we plannen voor het komende werkjaar.

Na een dag vol inspirerende gesprekken werden we verrast door een geweldig liveoptreden van een coverband, die de sfeer er helemaal in kreeg met hun knappe songs.Een onvergetelijk traktaat van onze collega Mieke, die toen op pensioen ging.

De tweede dag begon zonnig en actief met speelse teamsopdrachten in de tuin. In de namiddag haalden we onze technische skills naar boven en bouwden we met veel ambitie een fiets ten voordele van een organisatie in Afrika.

Onze teamtweedaagse is een jaarlijks hoogtepunt!