Homeยป Actueel

Leer meer over het reilen en zeilen bij D.O.P West-Vlaanderen

Ontdek het laatste nieuws en gebeurtenissen bij Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen, rechtstreeks op uw scherm. Of het nu gaat om de laatste interne nieuwtjes, interessante ontwikkelingen of boeiende reportages, wij houden u op de hoogte. Scroll door en lees wat er nu speelt .
Collega procescoach Lot traint de trainer in doelgerichte zorg!

Collega procescoach Lot traint de trainer in doelgerichte zorg!

Onze collega Lot heeft enige tijd geleden de cursus ‘Train de Trainer’, georganiseerd door VIVEL, afgerond en is nu klaar om zelf trainingen te geven over doelgerichte zorg. De Eerstelijnszone Middenkust organiseerde al de eerste twee modules, die Lot met veel enthousiasme begeleidde. In de eerste module gingen ze in op de essentie van doelgerichte zorg: wat houdt het in en waarom is het zo belangrijk? De tweede module richtte zich op de samenwerking tussen zorgprofessionals bij het toepassen van doelgerichte zorg. Elke module combineert theorie en praktijk, met intervisie waarin eigen voorbeelden besproken worden. Dit zorgt ervoor dat de opgedane inzichten meteen toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. De reacties van de eerste deelnemers waren erg positief, wat het enthousiasme voor de derde module versterkt. Deze staat al gepland, georganiseerd door de Eerstelijnszone Houtland Polder, en zal zich richten op het overwinnen van obstakels in zorg en welzijn om nog beter in te spelen op de doelen van cliënten en hun mantelzorgers. We kijken uit naar de volgende stap in deze inspirerende training!

Meer info vind je hier: Doelgerichte Zorg vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid? | Eerstelijnszones

 

Infomomenten in kader van opstarten DOP-traject - resultaten

Met trots kijken we terug op een jaar vol engagement en enthousiasme! In 2024 organiseerden we maar liefst zes inspirerende infomomenten, verspreid over Brugge (2 keer), Kortrijk, Oostende, Menen en Roeselare. Deze bijeenkomsten waren speciaal voor mensen die op de wachtlijst staan voor een DOP-traject, met wie we actief contact proberen te houden. Ons doel? Niet alleen informeren, maar ook een eerste stap richting een persoonlijk traject mogelijk maken én onze manier van werken laten ontdekken.
We mochten 72 cliënten en hun netwerk verwelkomen en hen uitgebreid informeren over de mogelijkheden binnen een DOP-traject. De feedback was hartverwarmend: deelnemers gaven aan dat ze dankzij de duidelijke uitleg en heldere informatie een veel beter beeld kregen van wat ze kunnen verwachten. Reacties zoals “Het opent perspectieven”, “We krijgen heel duidelijke informatie” en “het helpt ons om zelf al aan de slag te gaan” benadrukken de meerwaarde van deze bijeenkomsten. Wat ons extra blij maakte, waren de onverwachte ontmoetingen: cliënten en hun netwerk raakten spontaan met elkaar in gesprek, wat leidde tot mooie verbindingen en waardevolle uitwisselingen. Het was niet alleen informatief, maar ook versterkend en verbindend. Dit succes smaakt naar meer! We kijken ernaar uit om in 2025 opnieuw infomomenten te organiseren en op die manier nog meer mensen te inspireren en vooruit te helpen. Blijf ons volgen voor de data en locaties – we houden jullie zeker op de hoogte!
Samen blijven we bouwen aan perspectieven!
Het verhaal van Joost en zijn gezin

Het verhaal van Joost en zijn gezin

Goed dat we de tijd namen om alles goed door te praten

Joost wordt dit jaar zestig. Hij woont bij zijn moeder en stiefvader in Avelgem. “Ik heb er tientallen vrienden”, vertelt Joost enthousiast. “Ik ben lid van de wandelclub, supporter van de basketbalclub en een frequent bezoeker van het cultuurcentrum Spikkerelle. Overdag ga ik met de bus naar maatwerkbedrijf WAAK in Kuurne.” In het weekend kan hij regelmatig terecht bij zijn zussen en broer zodat zijn ouders even op adem kunnen komen.
Alles ging zijn gang, tot zijn moeder in 2020 zwaar ziek werd door een virale infectie. “Ik dacht dat ik de rest van mijn leven voor Joost zou kunnen zorgen, maar plots werd ik met mijn kwetsbaarheid geconfronteerd”, zegt zijn moeder Ghislaine. Deze gebeurtenissen zetten het gezin aan het denken. Hoe konden ze samen met Joost een toekomstplan maken?

Zij deden een beroep op DOP West-Vlaanderen om een antwoord te vinden op hun vragen. Onze procescoach Astrid ging met hen samen op pad. Het DOP-proces was een leerproces voor alle betrokkenen dat uiteindelijk resulteerde in een plan met concrete acties.
Ik ben heel blij met hoe het gelopen is. Ik heb vertrouwen in de toekomst omdat er naar mij werd geluisterd.” dixit Joost
Foto:  door © Filip Erkens

Lees het artikel in Sterk Magazine

Downloaden
DOP 3.0

DOP 3.0

Op woensdagavond 17 april organiseerden we op ons kantoor dialoogtafels over de toekomstige koers van onze organisatie ‘DOP 3.0’. We waren verheugd om zo'n 40 betrokkenen te mogen verwelkomen, die DOP goed kennen en een warm hart toedragen. De gemixte dialooggroepen bestonden uit de personeelsleden, de meeste bestuursleden, extra genodigden/experten, waaronder ook enkele ervaringsdeskundigen.

Met behulp van de World Café methode debatteerden we over verschillende stellingen m.b.t. de toekomstige profilering DOP 3.0. Deze avond markeerde het begin van een gemeenschappelijk traject dat de 5 Vlaamse DOP diensten zullen doorlopen om onze gemeenschappelijke toekomstvisie en toekomststrategie te bepalen. Het werd een boeiende en kritische discussie die ons veel waardevolle input gaf.

We willen alle aanwezigen bedanken voor hun betrokkenheid en waardevolle bijdragen!
Iedereen wil perspectief

Iedereen wil perspectief

Bij DOP-West-Vlaanderen zetten we volop in om de wachttijd voor onze cliënten te verkorten. Het doel van onze infoavonden is tweeledig: enerzijds willen we de gegevens updaten van de mensen die op onze wachtlijst staan. Anderzijds proberen we ook actief contact te houden met hen.
Na de succesvolle initiatieven in de regio’s Westkust en Westhoek, hebben we informatiemomenten en workshops georganiseerd voor cliënten in de regio’s RITS, Waregem, Kortrijk en Menen.

We begonnen met een duidelijke uitleg over onze dienst, waarna cliënten konden kiezen voor een workshop om zich voor te bereiden op hun DOP-traject, of voor een persoonlijk gesprek met een procescoach. Deze gesprekken boden cliënten de kans om vragen te stellen en eventueel zelfstandig verder te gaan zonder verdere ondersteuning van DOP.

Door het succes van dit initiatief, plannen we voor het najaar een nieuw informatiemoment en workshop in de eerstelijnsregio’s Oostende, Houtland-Polder, Midwest, Oostkust, Brugge en WE40. We hopen op deze manier nog meer mensen te bereiken en korter op de bal te spelen.
Focusgroepen over dromen en noden van jongvolwassenen met een beperking

Focusgroepen over dromen en noden van jongvolwassenen met een beperking

Om meer inzicht te krijgen in de toegang tot ondersteuning en de trajecten die jongvolwassenen met een (vermoeden van) beperking lopen, voeren de vakgroep Orthopedagogiek (UGent) en HOGENT EQUALITY op vraag van het VAPH en het Steunpunt Welzijn Volksgezondheid en Gezin (SWVG) een onderzoek uit. DOP-West-Vlaanderen werkte mee aan dit boeiend onderzoek.

Hulpverleners die ondersteuning bieden aan jongvolwassenen met een (vermoeden van) beperking (16-30 jaar) worden uitgenodigd om éénmalig deel te nemen aan een focusgroep over de ondersteuningsnoden en -trajecten van deze jongvolwassenen.

Interesse om deel te nemen als ouder of professioneel? Stuur een mailtje naar Silke.Daelman@UGent.be.

Infofiche onderzoek VAPH focusgroepen

Downloaden
Met de collega's op teamtweedaagse

Met de collega's op teamtweedaagse

In mei gingen we met het hele team op tweedaagse naar Melle! De eerste dag doken we samen enthousiast in de inhoudelijke thema’s en maakten we plannen voor het komende werkjaar.

Na een dag vol inspirerende gesprekken werden we verrast door een geweldig liveoptreden van een coverband, die de sfeer er helemaal in kreeg met hun knappe songs.Een onvergetelijk traktaat van onze collega Mieke, die toen op pensioen ging.

De tweede dag begon zonnig en actief met speelse teamsopdrachten in de tuin. In de namiddag haalden we onze technische skills naar boven en bouwden we met veel ambitie een fiets ten voordele van een organisatie in Afrika.

Onze teamtweedaagse is een jaarlijks hoogtepunt!