Homeยป Actueel

Leer meer over het reilen en zeilen bij D.O.P West-Vlaanderen

Ontdek het laatste nieuws en gebeurtenissen bij Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen, rechtstreeks op uw scherm. Of het nu gaat om de laatste interne nieuwtjes, interessante ontwikkelingen of boeiende reportages, wij houden u op de hoogte. Scroll door en lees wat er nu speelt .
Het D.O.P-verhaal van Joost en zijn gezin

Het D.O.P-verhaal van Joost en zijn gezin

Het gezin van Joost Deseyn klopte bij DOP West-Vlaanderen aan en kijkt met dankbaarheid en opluchting terug op het traject dat ze samen aflegden. Ghislaine Verhiest, de moeder van Joost, is ondertussen tachtig. In 2020 werd ze zwaar ziek en dat zette haar aan het denken. “Ik dacht dat ik de rest van mijn leven voor Joost zou kunnen zorgen, maar plots werd ik met mijn kwetsbaarheid geconfronteerd”, zegt Ghislaine. Korte tijd later nam het gezin contact op met de DOP West-Vlaanderen, waar ze kennismaakten met procescoach Astrid Deceuninck.

Samen met het gezin en enkele naastbetrokkenen bracht Astrid het netwerk van Joost in kaart. De wensen en de noden van Joost stonden centraal. “Wat is belangrijk voor Joost? Wat betekent kwaliteit van leven voor hem? Dat was het vertrekpunt”, zegt Astrid.  (beeldmateriaal: © Filip Erkens)

We hebben met onze DOP een plan van aanpak, maar de inbreng van de cliënt en zijn netwerk staat voorop. We werken altijd op maat. En we bekijken alle aspecten.

Lees hier het verhaal van Joost en zijn gezin

Downloaden

DOP's in de kijker

“Elke cliënt die we helpen, is een stap naar meer inclusie”

Trots op onze intussen uit de kluiten gewassen D.O.P’s die hun eerste decade achter de rug hebben. Wat maakt onze Dienst Ondersteuningsplan zo bijzonder? Het antwoord ligt in de laagdrempeligheid en de groeiende bekendheid. "We zijn zeer toegankelijk", zegt onze directeur, Geert D’haene. "Mond-tot-mondreclame werkt uitstekend. In elke gemeente hebben we een of meerdere contactpunten, variërend van het OCMW en het CAW tot het Sociaal Huis en het buurthuis. In elke provincie vind je een D.O.P, met een zelfde missie: de eigen regie van personen met een (vermoeden van) beperking versterken en maatschappelijke inclusie mogelijk maken. We vertrekken altijd vanuit de wensen en dromen van de persoon met een beperking. Hoe ziet hij zijn leven? Wat doet hij graag? Wat wil hij bereiken? Vervolgens kijken we samen met de cliënt en zijn denkgroep hoe we die dromen kunnen realiseren in daden en acties. Welke stappen zijn nodig? Hoe pakken we dat samen aan? Het resultaat is een concreet en krachtgericht ondersteuningsplan, helemaal op maat van het individu en zijn sociaal netwerk. De kern van de job van onze procescoaches is die van facilitator en bruggenbouwer."
 

Benieuwd naar meer verhalen en ervaringen van onze D.O.P's? Klik hier om het artikel over de D.O.P’s verder te lezen, dat verscheen in de digitale nieuwsbrief van het VAPH en ontdek hoe wij samen met onze cliënten stappen zetten richting inclusie!
Cohesie Programma 2024

Cohesie Programma 2024

COHESIE wil sociale professionals over de grenzen van sectoren heen in de regio Noord West-Vlaanderen samenbrengen en de afstand tussen diensten verkleinen om samenwerking te stimuleren en te faciliteren. Ook D.O.P West-Vlaanderen is een actieve partner van dit netwerk, zowel binnen de werk- als stuurgroep. COHESIE organiseert inspiratie- en intervisiemomenten met als doel kruisbestuiving en het ontwikkelen van concrete, gedragen actieplannen.