'Tussen hoop en wanhoop, leven met een handicap en chronische pijn'

Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen  23/08/2017
'Tussen hoop en wanhoop, leven met een handicap en chronische pijn'

Onlangs verscheen het boek met de titel 'Tussen hoop en wanhoop, leven met een handicap en chronische pijn'.

Met het boek wil schrijver Wim Moeyaert duidelijk maken dat kiezen voor de dood ook een keuze is die je moet kunnen maken, als ’t nodig is.

Kort na de publicatie van het boek stapte Wim met euthanasie uit het leven.

Levensbeëindiging of euthanasie bespreekbaar maken. Duidelijk maken dat kiezen voor de dood ook een keuze is die je moet kunnen maken, als ’t nodig is. Dat wil Wim met zijn boek.

DE VOORTDURENDE ONDRAAGLIJKE PIJN DOEN WIM BESLUITEN EUTHANASIE TE PLEGEN.

Onlangs verscheen het boek met de titel 'Tussen hoop en wanhoop, leven met een handicap en chronische pijn'. Het is onder andere een biografie van het leven van Wim Moeyaert, geschreven door auteur Stefaan Kempynck (www.uwlevensverhaal.org).

Wim heeft een Persoonlijk Assistentiebudget. Daarmee woont hij sinds 2014 ondanks zijn zware handicap zelfstandig in een eigen aangepast appartement.
In het boek wordt vlotte tekst afgewisseld met kleurrijke foto's. Wim werd geboren op 22 mei 1977. Hij gaat door het leven met een aangeboren fysieke handicap.

Hij studeert, maakt veel vrienden, is actief in verschillende verenigingen en helpt lotgenoten als directeur van Werkgroep Vorming en Actie (WVA) in Ieper, West-Vlaanderen.

Helaas bepaalt zijn handicap hoe langer hoe meer zijn leven. Sinds maart 2012 lijdt hij als gevolg van zijn fysieke handicap chronische pijn. Tal van operatieve ingrepen en behandelingen konden niet baten. De voortdurende last van de ondraaglijke fysieke pijn, hebben Wim doen besluiten om euthanasie te plegen. Dit gebeurde dit voorjaar.

PLUK DE DAG, IK WILDE VOORAL EEN POSITIEF VERHAAL BRENGEN.

Het boek is niettemin een positief levensverhaal geworden, met als onderliggende boodschap 'pluk de dag'. Wim: “Ik wilde vooral een positief verhaal brengen. Ik heb een kort maar rijk leven gehad. Als mens met een handicap krijg je zeker en vast kansen. Het komt erop aan om die kansen te grijpen. Het is aan jou om uit je kot te komen en te zeggen: ik ben ook iemand en ik wil iets bereiken in het leven.

Als mensen met een beperking het lezen hoop ik dat ze er moed kunnen uit putten. Ik wil de zweem van taboe rond euthanasie doorbreken. Het is een mogelijkheid die de wetgever gecreëerd heeft. Je moet het natuurlijk niet doen als het niet nodig is, maar je moet het kunnen gebruiken als het nodig is.”

Vanuit zijn ervaring en deskundigheid biedt Wim tips voor beleidsmakers, dokters en paramedici. Zo pleit hij voor een systeem in de wetgeving waardoor mensen met een beperking makkelijker aan het werk kunnen. Hij praat open over relaties, seksualiteit en seksuele dienstverlening. Hij pleit voor een wettelijk kader voor medicinaal gebruik van cannabis voor pijnpatiënten. “De onmogelijkheid voor mij om beroep te doen op palliatieve zorg legt een lacune in de wetgeving bloot.”

Tenslotte eindigt dit boek met de beklijvende getuigenis van An en Bart over hun broer Wim.

 

Bestellen kan nu bij Daniel Moeyaert, door een mailtje te sturen naar daniel.moeyaert@telenet.be

Het boek kost 25 euro + 5 euro verzendingskosten. Het boek kan betaald worden op rekening BE87 4673 3583 4194.

Artikel door Liesbeth Gheldof - Ambassadeur voor Onafhankelijk Leven