Humorcampagne 'Haha…handicap'

Sanne Debruyne  13/09/2017
Humorcampagne 'Haha…handicap'

Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP vzw) is de mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap. 

We streven naar gelijke rechten en gelijke kansen en komen op voor een inclusieve samenleving.

GRIP lanceerde haar humorcampagne 'Haha…handicap', waarmee het gevoel voor humor en zelfrelativering van mensen met een handicap in de verf wordt gezet.

Later werd hieraan een cartoonwedstrijd gekoppeld. Hiermee wilde GRIP breken met cartoons die de spot drijven met het hebben van een handicap op zich en cartoons verzamelen die een ander daglicht op handicap werpen.

 

WAAROM VINDEN WIJ DEZE EXPO BELANGRIJK EN WAT PROBEREN WE ERMEE TE BEREIKEN?

Verandering aanbrengen in de kijk op handicap is één van de wegen die GRIP bewandelt om tot gelijke rechten en gelijke kansen voor personen met een handicap te komen. Met humor kan je het ijs breken en taboes bespreekbaar maken.

GRIP stelt cartoons voor die niet de spot drijven met het hebben van een handicap maar die een ander daglicht op handicap werpen. Daarnaast hadden we enkele jaren geleden een expo van O-Sekoer, aka Luc Descheemaeker, de cartoonist uit Torhout die een echt prijsbeest is op internationale cartoonwedstrijden.

Daarvoor was toen zoveel publieke belangstelling dat we graag nog eens cartoons in de picture wilden zetten.

We willen zaken bespreekbaar maken. De tentoonstellingsruimte loopt als een slagader door het gebouw, het is dus fijn om de cultuurliefhebber maar ook de gewone passant te bereiken met cartoons die de beeldvorming rond mensen met een beperking centraal stellen.

Met humor als breekijzer is het een kans een niet-alledaagse kijk op handicap en beperking te bieden.

De expo is toegankelijk van vrijdag 8 september tot en met dinsdag 26 september 2017 telkens van 13u30 tot 17u30 in het Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6, 8820 Torhout