Vives en Samana steunen studerende mantelzorgers

Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen  16/03/2020
Vives en Samana steunen studerende mantelzorgers

Wist je dat bijna 1 op 5 studenten aan een hogeschool mantelzorger is? Dit wil zeggen dat zij studeren en zorg dragen voor een naaste combineren. Deze studenten verlenen gemiddeld 12 u per week zorg aan iemand. Deze resultaten komen naar voren in het onderzoeksproject mantelzorgvriendelijk hogeschoolbeleid, een samenwerking tussen hogescholen VIVES en HOWEST en mantelzorgvereniging Samana.

VIVES wil graag mensen sensibiliseren om meer aandacht te besteden aan het engagement van de mantelzorger. Daarom installeerden ze het monument van Samana ‘De Mantelzorger’ op campus Brugge. Dit monument reist tussen de verschillende campussen van VIVES en is een eerbetoon aan de inzet van de mantelzorger. Kunstenaar Edwin Degelin gebruikte onderdelen van uurwerken als symbool van de tijd die familieleden aan mantelzorg besteden om dit beeld te maken. Je kan het beeld nog bewonderen op VIVES campus Brugge tot 19/04/2020.

Om het statuut van mantelzorger in de kijker te plaatsen, organiseerde VIVES bovendien op donderdag 13 februari 2020 de VIVES-dag van de mantelzorg. Op elke VIVES-campus was er een informatiestand voor zowel studenten als medewerkers. Het was een manier om studenten én medewerkers te vieren die mantelzorg combineren met studeren en werken.

Met deze acties wil VIVES studerende mantelzorgers beter bereiken en hen meer ondersteunen bij het behalen van hun diploma. Dat is geen overbodige luxe. Jongvolwassen mantelzorgers zien zichzelf vaak niet als mantelzorger, bijgevolg zoeken ze weinig ondersteuning. De combinatie kan zwaar doorwegen, studenten lopen studievertraging op of overwegen om te stoppen met hun studies.  In samenspraak met de studie- en trajectbegeleider kan het  studietraject van de student aangepast worden, examens meer worden gespreid, enz…

Voor meer informatie i.v.m. het onderzoeksproject mantelzorgvriendelijk hogeschoolbeleid, klik hier.