Home» voor wie

Voor wie?

Kinderen, jongeren en volwassenen met (een vermoeden van) een beperking en hun netwerk.
Bereid zijn om een proces van vraagverheldering aan te gaan, samen met mensen uit jouw sociaal netwerk.
Enkele voorbeelden waarvoor je bij ons terecht kan:

Enkele voorbeelden waarvoor je bij ons terecht kan:

  • Ondanks je zware beperking overweeg je om alleen te gaan wonen met de nodige ondersteuning, maar je weet niet precies waar, wat, hoe en wie je hierbij kan helpen.
  • Kort geleden werd bij jullie zoontje van 3 jaar een ontwikkelingsstoornis vastgesteld. Als ouders willen jullie graag dat hij een zo gewoon mogelijk leven kan leiden. Jullie willen samen met familie en vrienden nadenken over hoe jullie dit kunnen realiseren en willen hiervoor graag beroep doen op een D.O.P.- medewerker.
  • Door een zwaar verkeersongeval verwierf je een niet aangeboren hersenletsel. Je zit met een heleboel vragen en bezorgdheden over je toekomst: zal je nog terug het(zelfde) werk kunnen hervatten? Zit zelfstandig wonen er nog in? Op welke ondersteuning zal je kunnen rekenen?
  • Je studeert af in het BUSO en samen met je ouders en je zussen stel je je veel vragen over waar en met wie je in de toekomst kunt gaan wonen, hoe je je daginvulling en vrije tijd of werk zult kunnen invullen, wie je zal helpen bij papieren en geldbeheer, ...
  • Je hebt een zwaar meervoudige beperking en je bent steeds thuis blijven wonen bij je ouders. Intussen ben je volwassen en weegt de zorg voor je ouders steeds zwaarder door. Zij vragen zich af welke bijkomende mogelijkheden en ondersteuning er bestaan om de intensieve thuiszorg te kunnen verder zetten, zonder er zelf onder door te gaan.
  • Je kind heeft het moeilijk in de kleuterklas en ook thuis loopt het niet echt vlot. Ondertussen werd er bij haar autisme vastgesteld. Je bent op zoek naar mensen die je raad kunnen geven om daarmee om te gaan.
  • Je bent niet tevreden over je huidige woonsituatie en begeleiding en wilt uitzoeken welke alternatieven er voor jou eventueel mogelijk zijn die meer beantwoorden aan je vragen en noden.

Dit zijn uiteraard maar enkele voorbeelden uit de praktijk gegrepen.
Je kunt bij onze Dienst Ondersteuningsplan een vrijblijvend kennismakingsgesprek vragen. Daarna beslis je zelf of je wil opstarten.
Wil je de ervaringen horen van 4 personen die een traject met D.O.P. West-Vlaanderen gelopen hebben?
Lees dan verder hieronder de interviews met Wim, Gertjan, Mathias en Fien.
 
Erika
getuigenis van
Erika
Maak kennis met Erika

Erika is een dove vrouw en die bijkomend slechtziend is. Ze is bezorgd over wat haar toekomst zal zijn, hoe haar handicap zal evolueren en hoe ze met de nodige hulp en ondersteuning het leven kan leiden dat ‘zij’ wil. Ze nam contact op met onze dienst en liep samen met onze collega Marjan en haar denkgroep haar D.O.P-traject. 

Lees meer
Wim
getuigenis van
Wim
Maak kennis met Wim

Wim is een erg sportieve en creatieve man.

Hij is trouwe supporter van Club-Brugge en probeert elke thuismatch mee te pikken met zijn papa Willy.

Tijdens de week woont hij in een assistentiewoning op de site De Braambeier in Zedelgem.

In het weekend verblijft hij bij zijn ouders in Koksijde.

Lees meer
Fien en haar mama
getuigenis van
Fien en haar mama
vertellen over hun D.O.P-proces

Fien is een jonge dame van 21 jaar met haar eigen dromen, wensen en verlangens.

Ze staat aan de poort van een volwassen leven.

Samen met haar mama Hilde besloot Fien een traject te lopen met Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen.

Fien, haar mama en begeleidster Lore van mobiel team Care WINGG waren bereid om hun ervaringen op onze website te delen.

Lees meer
Mathias
getuigenis van
Mathias
Maak kennis met Mathias

Mathias is een jongeman van 26 jaar.

In 2014 maakte hij samen met Dienst Ondersteuningsplan zijn toekomstplan. Intussen woont hij zelfstandig in een nieuw woonproject voor mensen met autisme.

Hij werkt als vrijwilliger in een kleuterschool in Avelgem en in de Speel-o-theek te Kortrijk.

We zijn benieuwd naar de ervaringen van Mathias en zijn moeder Maria, en naar hun D.O.P.-proces.

Lees meer
Gertjan
getuigenis van
Gertjan
Maak kennis met ​Gertjan

Gertjan heeft een niet aangeboren hersenletsel door een verkeersongeval in 2009. Hij was niet meer in de mogelijkheid om zijn vorige werk te behouden. Een korte stage in een beschutte werkplaats eindigde abrupt en hij was al een 3-tal jaar gewoon thuis zonder dag invulling.

Gertjan en mama Annick vertellen samen met Mieke (mentor bij D.O.P.) hoe zijn proces bij Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen verliep.

Lees meer