Tine Jonckheere droomt van een woonproject

Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen  03/08/2017
Tine Jonckheere droomt van een woonproject

Tine Jonckheere (24) uit Beernem heeft een fysieke beperking en droomt van een woonproject, waarin ze zelfstandig kan wonen.

Ondanks haar jonge leeftijd beschikt Tine over een sterk karakter en wil ze niet dat haar beperking haar in de weg staat om haar leven verder uit te bouwen, zoals ze het zelf wil.

Ze houdt van variatie, maar zich veilig voelen is een basisvoorwaarde om alleen te kunnen wonen.

Tine droomt van een woonomgeving waarin een achttal jong volwassenen met een fysieke beperking en eventuele partner terecht kunnen. “Ik zie het project bestaande uit appartementen, met logeerkamer en terras of een studio voorzien van alles wat men nodig heeft. Hierin zou er bij voorkeur plaats zijn voor een gemeenschappelijke ruimte voorzien van een wasmachine, droogkast en een stelplaats voor transportmiddelen. Uiteraard zou een gemeenschappelijke tuin niet mogen ontbreken. Iedere bewoner moet er zich kunnen thuis voelen”, meent Tine, die als een sociaal persoon, graag mensen om zich heen heeft waarmee ze nu en dan een babbeltje kan slaan.

Sommige potentiële bewoners hebben dagdagelijkse hulpverlening nodig. “Iedere bewoner heeft een eigen assistentiebudget dat efficiënter zou kunnen gebruikt worden door de assistent te delen. Zo kan één assistent eten klaarmaken voor allen samen i.p.v. voor elk afzonderlijk. Daarnaast kan men ook beroep doen op  familiezorg, poetshulp en huishoudelijke hulp betaalbaar via dienstencheques.

Afhankelijk van de bewonersnood kan men kiezen voor medische hulpverlening via verpleegkundige in dienst met of zonder nachtpermanentie. Het doel is de verpleging niet op hetzelfde moment te laten gebeuren en er een vrije keuze van therapeuten op na te houden. Op sociaal vlak zou men de gemeenschappelijke ruimte kunnen gebruiken voor een gezellige babbel, een activiteit ontplooien, een vorm van cafetaria creëren om het contact met buurtbewoners te bevorderen, samen naar een film of voetbal kijken, of de mogelijkheid hebben om af en toe één keer in de week gezellig samen te eten of een bewonersvergadering te houden. Iedereen beslist zelf over zijn of haar dag invulling.

Ook voor wat vervoer betreft, kunnen afspraken gemaakt worden. Ik hoop dat de veranderingen in het landschap van de zorg, mijn droom woonproject kunnen helpen verwezenlijken. Als er personen hiervoor interesse tonen, mogen ze mij altijd contacteren”, aldus Tine Jonckheere.

Info : tinedroomtvanwoonproject@gmail.com