"De kracht van het sociaal kapitaal blijkt groter en belangrijker dan we vaak denken", directeur Geert D'haene aan het woord

Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen  07/05/2020
"De kracht van het sociaal kapitaal blijkt groter en belangrijker dan we vaak denken", directeur Geert D'haene aan het woord

Onze directeur Geert D'haene werd geïnterviewd voor de digitale nieuwsbrief van Stad Oostende en vertelt hoe D.O.P. West-Vlaanderen deze Corona-weken beleefd heeft. Je kan het volledige artikel hier nalezen. 

Hier alvast een tipje van de sluier over de thema's die aan bod komen: 

Effect op de doelgroep

Het wegvallen van de ondersteuning biedt voor onze doelgroep geen enkele vorm van structuur meer, en een grote groep kan daar niet goed mee overweg. Geert is dan ook bezorgd om de vele mantelzorgers, die het zwaarst getroffen lijken. Broers en zussen, of ouders die zorgen voor een familielid geraken momenteel echt op hun tandvlees.

Aanpak D.O.P. tijdens corona 

Bij aanvang van de lockdown is D.O.P. begonnen met het opbellen van alle cliënten, dat zijn er voor West-Vlaanderen zo’n goede 500. Daaraan gekoppeld hebben we veel psychosociale ondersteuning geboden, terwijl dat niet echt onze opdracht is. Bovendien zijn we op zoek gegaan naar manieren om onze D.O.P.-processen via videoconferentie aan te bieden. Geert vond het mooi om zien dat veel cliënten en steungroepen op die manier bereikbaar blijven. 

D.O.P. na Corona: nieuwe perspectieven 

Geert is aangenaam verrast door het feit dat veel mensen er klaar voor zijn om via online hulpverlening samen aan de slag te gaan. Daarnaast werd ook vastgesteld dat bij mensen die beschikken over sterke sociale netwerken er zich weinig problemen stellen.

De kracht van het sociaal kapitaal blijkt groter en belangrijker dan we vaak denken. Dat heeft deze crisis ons nog meer dan vroeger geleerd.