Zorg op maat voor personen met een beperking

Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen  10/09/2020
Zorg op maat voor personen met een beperking

Momenteel zijn er in Vlaanderen 20 000 personen met een beperking aan het wachten op een Persoonsvolgend Budget (PVB). Zij hebben allemaal een procedure doorlopen en een brief gekregen waarin de hoogte van hun budget werd bepaald. De wachttijd voor hun budget kan oplopen van drie tot 20 jaar. 

Sinds 2017 kunnen meerderjarige personen met een beperking een beroep doen op Persoonsvolgende Financiering (PVF). Dit systeem stelt personen met een beperking in staat om zelf hun zorg volledig op maat te regelen. Sommigen organiseren zich dankzij dit budget thuis, anderen kiezen eerder voor een collectieve opvang in een voorziening of een combinatie van beide.

De aanvraagprocedure voor een PVB start met de opmaak van een Ondersteuningsplan, waarin beschreven wordt welke ondersteuning nodig is. Een Dienst Ondersteuningsplan (D.O.P.) kan jou helpen met de opmaak van jouw Ondersteuningsplan. Wij luisteren hierbij niet alleen naar de persoon met een beperking, maar creëren ook een steungroep rond deze persoon zodat er een breder netwerk aanwezig is. Een steungroep kan bestaan uit familieleden, vertrouwenspersonen, buren, mantelzorgers. 

Wordt het PVB bij het VAPH goedgekeurd, dan kan een bijstandsorganisatie jou verder op weg helpen bij jouw budgetbesteding

Het volledige artikel, geschreven door Onafhankelijk Leven, verscheen in Huisarts Nu en kan je hieronder downloaden. 

Zorg op maat voor patiënten met een handicap - Onafhankelijk leven in Huisarts Nu

Downloaden

Cover Huisarts Nu

Downloaden