Stagiaire Julie aan het woord

Leen Vandenberghe 12/02/2021
Stagiaire Julie aan het woord

Julie Lameire startte in augustus 2020 bij D.O.P. West-Vlaanderen als stagaire. Ze deelt graag de ervaringen over haar stageperiode die in maart 2021 jammer genoeg ten einde loopt. Julie, we zullen je missen!

"Ik loop momenteel stage bij Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen. Door de huidige corona-maatregelen wordt mijn stage zo goed als volledig digitaal ingekleurd. De processen, vergaderingen, overleggen verlopen allemaal online. Echter neemt dit niet weg dat ik de afgelopen maanden al veel heb bijgeleerd van de werking, de visie en vooral van mijn collega’s. Al sinds de eerste dag heb ik me enorm welkom gevoeld binnen de dienst. Ik kwam terecht in een open, warm en enthousiast team. Een team dat je met plezier mee op (virtueel) pad neemt, je kansen geeft en je uitdaagt om steeds dat stapje verder te gaan. Het vertrouwen dat ik de afgelopen maanden heb gekregen, heeft ervoor gezorgd dat ik die kansen dan ook durfde te nemen en daardoor volop aan het groeien ben.

De verschillende taken die je opneemt, maken het een uitdagende stage. Naast het volgen/faciliteren van processen neem je ook deel aan vergaderingen, netwerkmomenten en werkgroepen. Het vervullen van de verschillende aspecten zorgt voor een volledige onderdompeling in de werking. Bovendien maak je deel uit van een dynamische organisatie die continu bezig is met zichzelf verder te ontwikkelen, wat het allemaal nog een stuk interessanter maakt om hier deel van uit te maken!

Wat ik zelf het boeiendste vind aan D.O.P. is dat geen enkel proces hetzelfde is. Er wordt steeds op zoek gegaan naar die aanpak, die manier van werken, die het beste werkt voor de groep. Er bestaat niet één methode, net zoals er niet één verhaal bestaat. Elke groep heeft zijn eigen vragen en zijn eigen verhaal. Je gaat als facilitator op zoek naar wat bepaalde vragen of wensen betekenen voor die specifieke persoon. Dit vind ik zelf een enorm leerrijke zoektocht. Je gaat ook steeds aan de slag met groepen, met de centrale persoon en die mensen die iets voor hem/haar betekenen. Je ondervindt aan den lijve hoe waardevol het netwerk is en de betekenis die deze heeft of kan hebben voor de persoon. Dit alles doe je dan ook om de centrale persoon in zijn kracht te zetten, vanuit de overtuiging dat hij/zij de expert is van zijn/haar leven."

Kortom, een stage bij DOP WVL zal je uitdagen en aanzetten tot nadenken, maar is vooral ook een enorm leerrijke en boeiende ervaring!