Stagiaire Lara aan het woord

Leen Vandenberghe 21/01/2022
Stagiaire Lara aan het woord

Onze stagiaire Lara leerde gedurende 3 maanden het reilen en zeilen bij D.O.P. West-Vlaanderen kennen.

Ze deelt graag met ons haar ervaringen over deze periode. 

Momenteel loop ik stage bij Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen. Door de huidige maatregelen moet ik veel van thuis uit werken, maar gelukkig kunnen de contacten wel nog live doorgaan. Ik vertrok toch met een klein hartje naar mijn eerste stagedag omdat ik niet goed wist wat er mij te wachten stond. Maar ik kwam terecht in een enthousiast team waar ik me meteen thuis voelde en waar de collega’s me al snel mee op pad namen en mij leerden kennen wat de taken van een D.O.P. medewerker zijn.

Ik vind het een heel boeiende en uitdagende stage omdat je taken heel gevarieerd zijn. Zo volg je teamvergaderingen mee, je volgt contacten mee of faciliteert hen, je doet aan netwerking en je neemt deel aan de werkgroepen.  Alhoewel ik nog maar in mijn tweede jaar zit, krijg ik van de collega’s toch al de kans om tijdens contacten al wat dingen uit te proberen zoals zelf contacten faciliteren of een deeltje ervan, zelf plannen aanvullen, zelf dingen opzoeken en er op contacten wat meer uitleg over geven, etc., wat ervoor zorgt dat ik kan groeien en ook meer taken op mij durf te nemen.

Het is ook interessant om te zien dat geen enkel proces hetzelfde is. Iedere denkgroep is anders en heeft andere vragen en wensen. Zo moet je ook bij elke groep anders te werk gaan en uitzoeken wat het beste is voor die groep. Als facilitator ga je op zoek naar wat voor die groep het belangrijkste is en ga je altijd op een krachtgerichte manier te werk om zo tot een goed plan te komen. Het is ook mooi om te zien hoe we vanuit de persoon en zijn netwerk vertrekken, zo ziet je ook hoe belangrijk een netwerk kan zijn voor iemand en heeft de persoon zelf nog de regie van zijn eigen leven in handen.