Het verhaal van Joost...met procescoach Astrid :)

Dominique Lips 11/03/2024
Het verhaal van Joost...met procescoach Astrid :)

“We hebben met onze DOP een plan van aanpak, maar de inbreng van de cliënt en zijn netwerk staat voorop. We werken altijd op maat. En we bekijken alle aspecten.”

Joost Deseyn wordt dit jaar zestig. Hij woont bij zijn moeder en stiefvader in Avelgem. “Ik heb er tientallen vrienden”, vertelt Joost enthousiast. “Ik ben lid van de wandelclub, supporter van de basketbalclub en een frequent bezoeker van het cultuurcentrum Spikkerelle. Overdag ga ik met de bus naar maatwerkbedrijf WAAK in Kuurne. Jarenlang werkte ik er bij de groendienst, nu in de montagedienst.” Over een jaar mag Joost na een loopbaan van 38 jaar met pensioen.

“Een DOP-traject is elke keer anders”, zegt Astrid. “Joost heeft het geluk van een warm en hecht netwerk rond zich te hebben. Dat is niet altijd zo. Soms is er nauwelijks of geen netwerk. Dan is het onze opdracht om zo’n netwerk uit te bouwen, desnoods met alleen maar professionals.”

“We hebben met onze DOP een plan van aanpak, maar de inbreng van de cliënt en zijn netwerk staat voorop. We werken altijd op maat. En we bekijken alle aspecten. Tijdens de sessies maak ik aantekeningen. Ik schrijf dingen op grote bladen op een flip-over en probeer de thema’s visueel voor te stellen. Zo geef ik structuur en houvast en kunnen we stap voor stap naar een plan toe werken.”

 

Een groeiproces en een plan

“De inbreng van Astrid was goud waard”, zegt Beatrijs. “De gesprekken gingen alle kanten uit, maar Astrid overzag het geheel. We kregen alle ruimte, maar zij zorgde ervoor dat we doelgericht werkten. Praten en pistes verkennen is leuk, maar uiteindelijk moet je tot een plan en concrete acties komen. En die kwamen er. Sinds kort doet Joost bijvoorbeeld een beroep op Familiezorg en met de hulp van Astrid hebben we een aanvraag ingediend voor een persoonsvolgend budget.”

Ook voor de langere termijn zijn er stappen gezet. Als Joost over een jaar met pensioen gaat, kan hij in Avelgem enkele dagen per week naar de dagbesteding bij Groep Ubuntu. Samen met het hele gezin verkende Joost ook de verschillende woonvormen die Groep Ubuntu in Avelgem aanbiedt. Zijn voorkeur gaat uit naar een studio, waar hij zelfstandig kan wonen.

“Het is opmerkelijk hoe ook Joost, net als wij, een groeiproces heeft doorgemaakt tijdens het DOP-traject”, zegt Beatrijs. “Hij maakt zijn eigen keuzes, hij wil zoveel mogelijk op eigen benen staan. Sinds kort is hij zelfs actief op WhatsApp. Hij was altijd sociaal, maar meer nog dan vroeger zoekt en vindt hij zijn eigen weg.”

“Ik ben heel blij met hoe het gelopen is”, zegt Joost. “Ik heb er vertrouwen in. Er is naar mij geluisterd en ik kan in Avelgem blijven wonen, wat er ook gebeurt. Dat is belangrijk voor mij.”

Lees het mooie traject dat Astrid met Joost en zijn denkgroep liep hieronder verder.